Hoc Press, Marie Ledendal, Philip Warkander, Danius och modet, bokomslag, bokförlag, förlag

Marie Ledendal och Philip Warkander
Danius och modet

Litteraturprofessor, ständig sekreterare, stilikon. Sara Danius (1962–2019) var något så ovanligt som en folkkär akademiker. Välkänd och respekterad i breda lager. Och med särskild känsla för mode som uttrycksmedel.

I boken Danius och modet utforskar Marie Ledendal och Philip Warkander Sara Danius relation till mode, med fokus på hennes uppmärksammade klädkreationer (skapade i nära samarbete med formgivaren Pär Engsheden). Samt genom nedslag i hennes litteraturforskning och essäistik, där modet, hantverket, couturen och de sinnrikt invävda budskapen är ständigt närvarande. Mot fonden av senare års kriser i Svenska Akademien skildras också hur Sara Danius signaturplagg – knytblusen – blev ett tidens tecken, en protestsymbol mot vänskapskorruption och tystnadskultur. Boken innehåller också en återpublicerad essä av Sara Danius.

Bokens förord är skrivet av Annina Rabe.

Marie Ledendal är lektor i strategisk kommunikation vid Lunds universitet. Hon har en bakgrund som textilformgivare och forskare inom smarta textilier.

Philip Warkander är lektor i modevetenskap vid Lunds universitet. Hans essäbok om kreativt arbete inom svensk modeindustri, När jag somnar tänker jag på de obesvarade mailen, utkom 2019 på Hoc Press.


Kritik:
Svenska Dagbladet, Under strecket
Expressen
Ny tid
Sydsvenskan

Intervjuer med författarna:
HD-Sydsvenskan
ELLE


Sakprosa
130 × 200 mm
152 sidor
Inbunden
ISBN 978-91-519-2176-1
Köp boken
Pressbilder