Utgivning

Hoc Press, Philip Warkander, Hanna Wittrock, Modeminne, utgivning

Philip Warkander och Hanna Wittrock
Modeminne

”Att minnen av relationer och skeenden kan förstärkas genom före­­mål och sinnesintryck är allmänt känt. En laddad händelse i det för­­gångna kan vara direkt förknippad med hur ljuset föll i rummet, hur ett armband rasslade till eller en skjorta kändes mot krop­pen just som det avgörande ägde rum.”

I den här boken undersöker Philip Warkander och Hanna Wittrock mode som stimuli för minnet: hur ett klädesplaggs design och taktila egenskaper kan frammana hågkomster hos både bärare och betraktare. Och hur en händelse eller tidsera kan komma att symboliseras av ett visst plagg eller mode.

Boken bygger på intervjuer och samtal med Thomasine Barnekow, Gaby Borglund, Lalle Johnson, Åsa Linderborg, Lill Lindfors, Aleksa Lundberg, Jonas Lundqvist, Anders Mellbourn, Sunil Munshi, Lars Nilsson, Mustafa Panshiri, Marina Schiptjenko, Bodil Schrewelius, Andrés Stoopendaal, Alexandra von Schwerin, Pia Staël von Holstein, Camilla Thulin och Anna-Karin Wyndhamn. Genom deras tankar och berättelser binds mode och minne samman. Prousts berömda madeleinekaka kan vara en bräddfull klädkammare. Eller enskilda plagg. Baddräkten med stora himmelsblå prickar, en alldeles perfekt dag på stranden. Eller ett par blankslitna jeans som påminner om mamma och barndomens trygga vrå.

Philip Warkander är lektor i textilt management vid Högskolan i Borås. Hans essäböcker När jag somnar tänker jag på de obesvarade mailen och Danius och modet (med Marie Ledendal) utkom på Hoc Press, 2019 respektive 2020. Han är även kulturskribent för Expressen och Helsingborgs Dagblad.

Hanna Wittrock är socialantropolog och lektor i textilt management vid Högskolan i Borås. Hon har bland annat forskat om relationen mellan mode, konsumtion och sociala medier. Hon har också medverkat som expert i panelen för SVT:s ”Fråga Lund”.


Skrivet om Modeminne:
Habit
Helsingborgs Dagblad
Plaza Magazine
Tidningen Vi


Sakprosa
135 × 210 mm
320 sidor
Häftad
ISBN 978-91-519-2178-5
Köp boken
Pressbilder

Hoc Press, Kerstin Bergström, Svek, utgivning

Kerstin Bergström
Svek

Svek är en roman om en familj i ett slutet rum. Innan­för dess väggar döljer man svaghet, beroende och svek. Marias uppväxt, från sju till nitton års ålder, bjuder många bittra erfarenheter. Hon får tidigt lära sig att gömma undan och förtiga. Sorgen, rädslan och besvikelsen låser hon in i sin ensamhet, låser med dubbla slag. Tills en natt allt brister.

Kerstin Bergström (1934–2014) debuterade 1976 med Parkeringsplatsen, den första i en rad ofta självbiografiska berättelser där relationen till modern spelar en central roll. Svek är hennes sjätte bok och utkom första gången 1983.

Hoc.Poc! är en serie med återutgivning av svensk skönlitteratur i storpocket. I serien publiceras löpande författare och texter som förtjänar fler och nya läsare.


Kritik: Bernur


Roman
130 × 210 mm
200 sidor
Häftad
ISBN 978-91-527-4826-8
Köp boken

Hoc Press, Anna Blennow, Helsingborgsång, utgivning

Anna Blennow
Helsingborgsång

Jag minns inte
Och om jag inte minns finns jag inte

Helsingborgsång är en berättelse om uppväxt och identitet i formen av ett lyriskt epos. En dikt om dikten. Och en slingrande vandring genom stadens och jagets geografi.

Anna Blennow, född 1974, är docent i latin vid Göteborgs universitet. Hon har tidigare gett ut Guide till det medeltida Rom samt Den eviga staden på andra förlag. Blennow är också verksam som kulturskribent och essäist för bland annat HD-Sydsvenskan och OBS P1. Helsingborgsång är hennes första diktsamling.


Kritik:
HD-Sydsvenskan

Intervju med Anna Blennow:
HD-Sydsvenskan


Lyrik
160 × 220 mm
96 sidor
Häftad
ISBN 978-91-519-2177-8
Köp boken

Hoc Press, Ledendal, Warkander, Danius och modet, utgivning

Marie Ledendal och Philip Warkander
Danius och modet

Litteraturprofessor, ständig sekreterare, stilikon. Sara Danius (1962–2019) var något så ovanligt som en folkkär akademiker. Välkänd och respekterad i breda lager. Och med särskild känsla för mode som uttrycksmedel.

I boken Danius och modet utforskar Marie Ledendal och Philip Warkander Sara Danius relation till mode, med fokus på hennes uppmärksammade klädkreationer (skapade i nära samarbete med formgivaren Pär Engsheden). Samt genom nedslag i hennes litteraturforskning och essäistik, där modet, hantverket, couturen och de sinnrikt invävda budskapen är ständigt närvarande. Mot fonden av senare års kriser i Svenska Akademien skildras också hur Sara Danius signaturplagg – knytblusen – blev ett tidens tecken, en protestsymbol mot vänskapskorruption och tystnadskultur. Boken innehåller också en återpublicerad essä av Sara Danius.

Bokens förord är skrivet av Annina Rabe.

Marie Ledendal är lektor i strategisk kommunikation vid Lunds universitet. Hon har en bakgrund som textilformgivare och forskare inom smarta textilier.

Philip Warkander är lektor i modevetenskap vid Lunds universitet. Hans essäbok om kreativt arbete inom svensk modeindustri, När jag somnar tänker jag på de obesvarade mailen, utkom 2019 på Hoc Press.


Kritik:
Svenska Dagbladet, Under strecket
Expressen
Ny tid
Sydsvenskan

Intervjuer med författarna:
HD-Sydsvenskan
ELLE


Sakprosa
130 × 200 mm
152 sidor
Inbunden
ISBN 978-91-519-2176-1
Köp boken

Hoc Press, Andreas Kittel, B och andra konsonanter

Andreas Kittel
B och andra konsonanter

B glömmer genast. H kan bara hoppas. Q ser meningen i allt. I korta prosatexter skildrar Andreas Kittel relationer: pågående, möjliga, avslutade. Lågmält och ömsint, men alltid osentimentalt.

Andreas Kittel, född 1973, är skribent, redaktör och formgivare. B och andra konsonanter är hans första bok.


Kritik: Bernur


Prosa
130 × 206 mm
52 sidor
Inbunden
ISBN 978-91-519-2175-4
Köp boken

Bokomslag, Philip Warkander, Hoc Press, bokförlag, förlag

Philip Warkander
När jag somnar tänker jag på de
obesvarade mailen

Drömmen om ett arbete inom modebranschen lever. Inte minst lockar en tillvaro i ständig framåtrörelse. Men den vilja att omfamna förändring som är modets signum riskerar att slå tillbaka mot arbetaren själv. Om allt som är last season är hopplöst passé, vad är det som säger att inte även jag och mitt yrkeskunnande inom en snar framtid kommer att bli detsamma?

I den här boken undersöker modevetaren Philip Warkander hur män­niskor inom modebranschen upp­lever och beskriver sitt arbete. Det handlar om kreativitetens villkor. Och om ett grundläggande behov att finna mening i arbetet.

Bokens förord är skrivet av Nina Björk.

Philip Warkander, född 1978, är lektor i modevetenskap vid Lunds universitet. Han har tidigare gett ut Sista skriket: En bok om mode, död och erotik (Constant Reader, 2017).


Intervjuer med Philip Warkander:
Göteborgs-Posten Två Dagar
P1 Kultur


Sakprosa
145 × 215 mm
96 sidor
Häftad
ISBN 978-91-519-2174-7
Köp boken

Till startsidan