Utgivning

Marie Ledendal och Philip Warkander
Danius och modet

Litteraturprofessor, ständig sekreterare, stilikon. Sara Danius (1962–2019) var något så ovanligt som en folkkär akademiker. Välkänd och respekterad i breda lager. Och med särskild känsla för mode som uttrycksmedel.

I boken Danius och modet utforskar Marie Ledendal och Philip Warkander Sara Danius relation till mode, med fokus på hennes uppmärksammade klädkreationer (skapade i nära samarbete med formgivaren Pär Engsheden). Samt genom nedslag i hennes litteraturforskning och essäistik, där modet, hantverket, couturen och de sinnrikt invävda budskapen är ständigt närvarande. Mot fonden av senare års kriser i Svenska Akademien skildras också hur Sara Danius signaturplagg – knytblusen – blev ett tidens tecken, en protestsymbol mot vänskapskorruption och tystnadskultur. Boken innehåller också en återpublicerad essä av Sara Danius.

Bokens förord är skrivet av Annina Rabe

Marie Ledendal är lektor i strategisk kommunikation vid Lunds universitet. Hon har en bakgrund som textilformgivare och forskare inom smarta textilier.

Philip Warkander är lektor i modevetenskap vid Lunds universitet. Hans essäbok om kreativt arbete inom svensk modeindustri, När jag somnar tänker jag på de obesvarade mailen, utkom 2019 på Hoc Press.


Svenska Dagbladet, Under strecket

Expressen

Intervjuer med författarna:
HD-Sydsvenskan
ELLE


Sakprosa
130 × 200 mm
152 sidor
Inbunden
ISBN 978-91-519-2176-1
Köp boken

Hoc Press

Andreas Kittel
B och andra konsonanter

B glömmer genast. H kan bara hoppas. Q ser meningen i allt. I korta prosatexter skildrar Andreas Kittel relationer: pågående, möjliga, avslutade. Lågmält och ömsint, men alltid osentimentalt.

Andreas Kittel, född 1973, är skribent, redaktör och formgivare. B och andra konsonanter är hans första bok.


Kritik: Bernur


Prosa
130 × 206 mm
52 sidor
Inbunden
ISBN 978-91-519-2175-4
Köp boken
Pressbilder

Bokomslag, Philip Warkander, Hoc Press, bokförlag, förlag

Philip Warkander
När jag somnar tänker jag på de
obesvarade mailen

Drömmen om ett arbete inom modebranschen lever. Inte minst lockar en tillvaro i ständig framåtrörelse. Men den vilja att omfamna förändring som är modets signum riskerar att slå tillbaka mot arbetaren själv. Om allt som är last season är hopplöst passé, vad är det som säger att inte även jag och mitt yrkeskunnande inom en snar framtid kommer att bli detsamma?

I den här boken undersöker modevetaren Philip Warkander hur män­niskor inom modebranschen upp­lever och beskriver sitt arbete. Det handlar om kreativitetens villkor. Och om ett grundläggande behov att finna mening i arbetet.

Bokens förord är skrivet av Nina Björk.

Philip Warkander, född 1978, är lektor i modevetenskap vid Lunds universitet. Han har tidigare gett ut Sista skriket: En bok om mode, död och erotik (Constant Reader, 2017).


Intervjuer med Philip Warkander:
Göteborgs-Posten Två Dagar
P1 Kultur


Sakprosa
145 × 215 mm
96 sidor
Häftad
ISBN 978-91-519-2174-7
Köp boken
Pressbilder